Category Archives: Jelajah Dunia

Sikit pengalaman ke negara orang banyak membuka minda. Betullah kata-kata “Banyak berjalan luas pandangan”.

PENGUMUMAN & JEMPUTAN SERTAI PAKEJ KE PARIS & LONDON PADA MAC 2013

Pakej ke Paris & London sudah bermula dan sedang berjalan selama 4 bulan mulai awal bulan Jun dan berakhir penghujung bulan September.  Kita dengar apa pesanan CDM Kamaliah binti Hussin:

Poster pengumuman dari syarikat:

image

Sesiapa yang berminat boleh hubungi saya: kamaliah_hussin@yahoo atau 0195591424

Advertisements

JELAJAH DUNIA: SEKALI LAGI SEJARAH YANG CEMERLANG DILAKAR

image

Julai 2012 akan datang bakal mencatatkan sejarah cemerlang kumpulan dalam program ‘Jelajah Dunia’.  Kejayaan bersama kumpulan sudah menjadi sebati dalam diri setiap ahli kumpulan di bawah bimbingan CDM Siti Rohana dan CDM Azlan Deraman yang berpusat di Stokis B32 Batu Caves. Kali ini akan ke Guangzhou, ini bukanlah tempat pertama yang dikunjungi, sebelum ini ke Vietnam, Holland dan Belgium.

image

Selepas ini akan ke London dan Paris atau Mekah pula:
image

Destinasi seterusnya PARIS & LONDON…

Hubungi saya segera untuk maklumat lanjut; Kamaliah 0195591424 atau Azlan 0195541424.

image

JELAJAH DUNIA: Holland & Belgium

Holland adalah satu nama biasa yang digunakan bagi merujuk kepada bahagian barat negaraBelanda. Istilah Holland juga kerap digunakan bagi merujuk kepada keseluruhan Belanda. Penggunaan ini adalah tidak rasmi dan kabur tetapi secara umumnya diterima. Bermula padakurun ke-10 sehingga kurun ke-16 Holland adalah sebuah kawasan politik yang disatukan, dan diperintah oleh Count dari Holland. Menjelang kurun ke-17, Holland muncul sebagai sebuah kuasa maritim dan ekonomi, menguasai wilayah-wilayah lain di Republik Belanda. Pada hari ini, bekas Kaunti Holland terdiri daripada dua wilayah Belanda iaitu Holland Utara dan Holland Selatan, yang mana bersama-sama mengandungi tiga buah bandar terbesar di Belanda: ibu negara Amsterdam,pusat pentadbiran, The Hague, dan Rotterdam, yang menjadi pelabuhan terbesar di Eropah.

Belgium atau nama tempatannya België (bahasa Belanda), Belgique (bahasa Perancis) dan Belgien (bahasa Jerman) ialah sebuah negara di Eropah Barat, yang bersempadan dengan Belanda, Jerman, Luxembourg, Perancis dan Laut Utara. Belgium merupakan titik persilangan budaya antara Eropah Germanik (penutur bahasa Belanda di utara, bangsa Flemming) dan Eropah Roman (penutur bahasa Perancis di selatan, bangsa Walloon).

Image

‘The Journey of Excellence’ dan warna biru sebagai tema perjalanan kali ini. Gambar di atas ditangkap di malam sebelum terbang ke Holland dan Belgium. Perasaan ketika itu tentulah begitu teruja, maklumlah ke eropah, penerbangan ambil masa hampir 13 jam.. pergh lamanya. Gambar keliling tu adalah gambaran awal tentang negara yang akan dilawati… cantiknya.

Image

Ketika di KLIA bersama sebahagian dari teman-teman yang akan berangkat ke Amsterdam Holland dan seterus ke Brussels Belgium. Lihat tu muka-muka ceria yang dah tak sabar-sabar nak terbang.

Image,Bergambar di Grand Place, Brussels Belgium. Tempat ini terkenal dengan bangunan lama dan bersejarah dan jalan batu bata.

Image

Bergambar di depan Manneken Pis, Brussels, Belgium, tempat ni menjadi tarikan pelancong yang datang ke sini. Patung budak lelaki kencing, menurut cerita lagenda tempat ini pernah terbakar berhari-hari lamanya dan akhirnya terpadam selepas budak itu kencing di situ… :-), patung itu didirikan bagi mengenang jasanya.

Image

Grand Place, Brussels Belgium: Tidak lepas peluang shopping dan bergambar.. agak sejuk sebab hujan dan angin kuat.

Image

The atomium in Brussels

Image

Gambar kumpulan di depan The atomium in Brussels

Image

From Wikipedia, the free encyclopedia

The Atomium is a monument in Brussels, originally built for Expo ’58, the 1958 Brussels World’s Fair. Designed by André Waterkeyn and Les Architectes Polak, it stands 102 metres (335 ft) tall. It has nine steel spheres connected so that the whole forms the shape of a unit cell of an iron crystal magnified 165 billion times.

JELAJAH DUNIA: Ho Chi Minh Ku Jelajahi, 19 Mac 2012

Seawal 5 pagi sebelum azan subuh dah bangun bersiap ke bumi Vietnam. Yang aku tahu pasal Vietnam antaranya sejarah peperangan tentera Amerika terhadap tentera Viet Kong, hari ni akan ‘takluk’ Vietnam dan ‘tawan’ Viet Kong.

Dua dari 400 orang ‘bala tentera’ yang akan ke bumi Vietnam.

20120319-065547.jpg
Menunggu train ERL dari KL Sentral ke KLIA

20120319-085030.jpg
Bersama rakan kongsi… antara yang berangkat ke Ho Chi Minh.

20120319-093200.jpg
‘First Timer’ ke Vietnam.

20120319-093540.jpg

PERCUTIAN HUJUNG TAHUN…

Hujung tahun biasanya ramai pasangan,ibu bapa merancang untuk bercuti samada dalam atau luar negara,percutian keluarga ini adalah semata-mata mengeratkan hubungan keluarga atau pasangan suami isteri….lazimnya kos percutian hujung tahun memerlukan belanja yang besar sbb peningkatan pada pakej,hotel,makanan dan pengangkutan…

saya ingin share satu idea dengan kawan diluar sana,apa kata tahun ni kita melancong ketempat yang kita impikan dengan bajet yang kita ada…tapi kalau blh jangan la buat loan untuk melancong,itu tindakan yang tidak bijak,keseronokan sehari kesengsaraan yang berpanjangan, saya ada idea,anda blh dapat rm 4500 pada pertengahan bulan depan,seterusnyan rm 2000 ke rm 3000 pertengahan november, jadi dengan rm 4500 yang akan kita dapat nanti blh booke tiket flight dan hotel manakala baki rm 2000 ke rm 3000 tu boleh digunakan sewaktu melancong nanti….bayangkan anda berada di disneyland Tokyo, atau Hong Kong,atau universal studio Singapura,atau pesisir pantai Gold Coast…atau kedinginan Beijing…Hanya kita mampu realisasikan impian dan harapan kita….dan bayangkan percutian anda tahun ini,memenuhi impian yang telah lama kita simpan…. boleh hubungi saya untuk discuss lebih lanjut..

Jelajah Dunia: SWITZERLAND

BUMI SWITZERLAND YANG INDAH


Oktober 2010 lalu merupakan saat-saat manis bagi 322 pengedar Hai-O Marketing yang berjaya mendapat insentif Seminar Seberang Laut ke Switzerland. Negara yang terkenal dengan gunung yang indah dan persekitaran semulajadi yang cantik itu juga merupakan syurga membeli-belah. Yang paling terkenal pasti coklat, jam serta pelbagai barangan Swiss yang lain.

Beraya ke?….. Jelesnya.

Sesungguhnya lawatan kali ini amatlah hebat sekali kerana ia adalah lokasi paling jauh pernah ditawarkan Hai-O Marketing sebagai insentif kepada pengedarnya. Tahniah kepada semua pengedar yang telah ke sana dan pastinya lokasi seterusnya lebih jauh dan lebih hebat. Apa-apa pun, pengalaman di Switzerland semanis coklatnya!mengagumkan. Melihat bagaimana jam dihasilkan di Cuckoo Clock Workshop. Berehat sebentar di Berne.Bergambar di Cuckoo Clock Workshop di Titisee.