GARAM BULUH – CARA PENGGUNAAN

Cara menggunakan Garam BuluhUntuk Penyembuhan 

Garam buluh telah ditambah sebagai bahan untuk membuat krim wajah kerana sangat baik untuk kulit dan juga untuk membuat ubat gigi kerana akan membantu untuk menyembuhkan penyakit gigi tertentu yang sangat cepat.  Gusi berdarah berhenti hanya dengan menggunakan beberapa kali.  Anda boleh saja terus ganti pasta gigi dengan garam buluh dan menerapkannya pada berus gigi, yang boleh membawa kesan yang lebih baik. 

Merendamkan kaki dalam air garam buluh terlarut boleh mengurangkan keletihan.

Kosmetik


Garam buluh mempunyai kesan misteri kecantikan kulit, mandi atau mencuci dengan air garam buluh bubar; anda akan terkejut dengan kesan kulit-pelunakan garam buluh. 

Anda mungkin juga kulit basah, dan kemudian menerapkan garam buluh ke tubuh anda. Perlahan pijat atau menggosok garam pada kulit anda lembut, itu akan memberikan kesan pembersihan tambahan.  Menerapkan garam pada perut anda boleh membantu anda membakar lemak tambahan. Garam buluh dapat membantu meningkatkan tahap metabolisme anda dalam proses.

‘Scrub’ muka: “memang berkesan”

Jerawat disebabkan oleh bakteria di wajah anda; menggunakan air garam buluh untuk mencuci muka secara berkesan dapat membunuh bakteria.  Ingat, elakkan air masuk ke mata anda, kerana anda mungkin merasa sakit seperti anda berenang di laut dan membiarkan air laut masuk ke mata anda. 

Tambah ke Makanan

Guna untuk menggantikan garam masak untuk memasak hidangan anda.Pengambilan garam yang berlebihan menyebabkan kegemukan dan masalah kesihatan serius yang lain. Jadi diet yang betul termasuk pengambilan garam sangat penting untuk tetap sihat. 

Garam buluh di sisi lain tidak menyebabkan penyakit dewasa ini. Garam ini mengandungi pelbagai jenis mineral yang bermanfaat bagi tubuh kita.  Menelan garam buluh bukannya garam masak boleh menjadi pilihan yang sangat baik untuk kesihatan anda.

Membersihkan kuasa


Gunakan garam buluh untuk mencuci rambut anda.  Pertama rambut anda basah dengan air, kemudian tuangkan garam buluh ke tangan anda, perlahan-lahan menerapkan ke rambut anda.  Urut lembut sehingga garam dapat membersihkan kulit kepala secara menyeluruh.  Setelah beberapa minit, bilas rambut anda dengan air.  Anda akan menemui mencuci rambut tambahan bersih. 

Aktiviti Antibakteria


Penelitian tentang aktiviti anti-inflamasi garam buluh menunjukkan bahawa garam buluh memberikan sumbangan penting dengan pencegahan atau rawatan penyakit peradangan.
Advertisements

One response to “GARAM BULUH – CARA PENGGUNAAN

  1. kamaliah hussin

    saya dah cuba dan terbukti jadi…alhamdulillah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s